woensdag 12 december 2007

Handige tips om voor te lezen

Hallo allemaal
Vinden jullie het soms lastig om voor te lezen. Ik heb hier een paar handige tips en trucs .

De fijne kneepjes van het voorlezen
De allereerste vereiste is natuurlijk dat u vlot en makkelijk leest. Hoe meer leeservaring hoe beter. Veel zélf lezen dus. Ook het voorlezen aan uw eigen partner (variërend van de krant tot literaire verhalen) kan u helpen beter te leren voorlezen. Alle extra training is meegenomen. En het is nog leuk ook.
Kies boeken die zich goed laten voorlezen en laat de rest gewoon links liggen. U merkt snel genoeg wat lekker voorleest en wat niet. Kromme zinnen, lelijke woorden en ongemakkelijke ritmes herken je direct, als je voor jezelf – in de boekhandel of in de bibliotheek – een paar pagina's hardop voorleest voor jezelf.
Probeer tijdens het voorlezen al zo ver mogelijk vooruit te lezen, zodat u weet wat u kunt verwachten. Niets is zo vervelend als aan het eind van een zin erachter komen dat je hem op een andere toon had moeten voorlezen ("... lachte hij").
Wees niet bang om woorden of zinnen aan te passen tijdens het lezen. Lees dus gewoon iets anders dan wat er staat, als dat beter uitkomt voor het ritme of als u dat zelf mooier of grappiger vindt. Vertel zonodig een eigen verhaal bij de plaatjes.
Benut alle mogelijkheden van uw stem en zorg voor variatie in volume, snelheid en toonhoogte. Wissel af tussen hard en zacht, fluister als het spannend is, varieer tussen hoog en laag, snel en langzaam. Maar: overdrijf het niet. Gebruik liever niet te veel accenten.
Gebruik alleen "stemmetjes" als u dat goed kunt, en onthoud goed welke stem bij welk personage hoort. Anders wordt het al gauw verwarrend.
Een truc van professionele voorlezers – zoals Jan Meng, die talloze verhalen op CD heeft gezet – is om een zin te beginnen met het stemmetje dat daarbij hoort, en gaandeweg terug te keren naar de normale voorleestoon. Dan kun je het voorlezen veel langer volhouden, en vermijd je het tenenkrommende Jan-Klaassen-en-Katrijn-effect.
Houd contact met uw kind en probeer het te betrekken bij het voorlezen. Blijf niet gespannen in het boek turen maar probeer uw kind tussendoor aan te kijken. Lok reacties uit, stel af en toe een vraag, laat dingen in het boek aanwijzen, etc.
Lees een boek gedurende een bepaalde periode vaker voor. Kinderen houden van herhaling. Het herkennen van een verhaal geeft hen een gevoel van veiligheid en houvast. Verander bij bekende boeken bepaalde woorden. En kijk of uw kind de veranderingen opmerkt.
Roep nooit "Uit!" aan het einde van het boek. Het gaat er niet om het boek uit te krijgen, maar om de belevenis van het voorgelezen worden.
Lees nooit te lang voor in één sessie. Jonge kinderen kunnen nog niet zo lang stilzitten. Stop ermee als u merkt dat de aandacht verslapt.
Stop niet met voorlezen bij 6 jaar. Zelfs 12-jarigen (en ouder!) kunnen er nog van genieten om voorgelezen te worden

http://www.ouders.nl/mtip2004-voorlezen.htm

maandag 10 december 2007

EHBO cursus

hallo allemaal.

Ik hoor wel eens op mijn stage dat de leidsters naar een EHBO cursus heen moeten. Ik vind het heel goed dat het ieder jaar herhaald word.
Maar zoals wij leerlingen moeten dit toch ook leren. Vinden jullie ook niet dat we dit op school moeten krijgen? Ik vind dit wel een goed idee:)

Groetjes Marloes

Over de SKE

Stichting Kinderopvang Enschede beheert kinderdagverblijven en kindercentra verspreid over Enschede, Boekelo en Glanerbrug.
In de kinderdagverblijven worden kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar opgevangen. Alle locaties zijn voorzien van een buitenruimte. Hier kunnen de kinderen lekker spelen en hun grove motoriek oefenen.
SKE heeft naast de kinderdagverblijven een aantal kindercentra. In een kindercentrum zijn een kinderdagverblijf en een buitenschoolse opvang samengevoegd op één locatie. Dit heeft als grote voordeel dat kinderen de gehele periode van 0 tot 13 jaar op één locatie kunnen blijven.
De locaties zijn voorzien van ruime parkeergelegenheid, waardoor het brengen en ophalen van de kinderen geen probleem is. Elk kinderdagverblijf heeft haar eigen specifieke kenmerken zoals aard en indeling van het gebouw, de grootte van de groep en de groepsindeling. Al onze gebouwen voldoen aan de hoogste eisen van kwaliteit en veiligheid en zijn speciaal voor jonge kinderen ontworpen en ingericht.
SKE werkt uitsluitend met gekwalificeerde medewerk(st)ers. De groepsleiding bestaat uit enthousiaste mensen die werken volgens richtlijnen die de overheid geeft voor de kinderopvang. Daarnaast heeft SKE eigen richtlijnen vastgesteld. Deze zijn vastgelegd in protocollen op het gebied van veiligheid, gezondheid, voedselhygiëne en de beroepscode voor de kinderopvang. Alle locaties werken met een op de locatie toegespitst pedagogisch werkplan, zodat iedere locatie als het ware voor maatwerk zorgt.
Op iedere locatie kunnen ouders participeren door hun inbreng in de oudercommissie. De gezamenlijke oudercommissies worden vertegenwoordigd in de cliëntenraad. Ouders hebben zowel een grote stem in het beleid als in de dagelijkse gang van zaken bij SKE.
http://www.kinderopvangenschede.nl/

Spaghetti wormen

Voor een tijdje terug zag ik bij Lisa har weblog dat ze een activiteit had gedaan met spaghetti en dat vond ik zelf een hele leuke activiteit dus ik heb het ook maar eens uitgeprobeerd met 2 baby's.
Ik heb de kinderen laten zien wat ze er mee konden doen. Ik heb ze laten zien dat ze het op de tafel of op het dienblad van de kinderstoel konden gooien. Ik heb het bij ze op het hoofd gelegd, ik heb ze laten zien dat ze er in konden knijpen het op konden pakken en erop konden slaan.
Toen ik ze de spaghetti had gegeven knepen ze allebei al gelijk met de handjes erin.. 1 kindje pakte een hele hand vol en stopte het al gelijk in de mond. Het andere kindje was meer de spaghetti aan het ontdekken en stopte even later ook de spaghetti in de mond. Toen ik de spaghetti op hun hoofd legde keken ze wel even, van wat is dit maar ze vonden het niet erg. Ze vonden het allebei heel leuk en tegen half 10 heb ik ze laten stoppen. Ze konden allebei nog wel even doorgaandit moeten jullie echt een keertje doen:D is heel erg leuk om het te zien.
ze vinden het erg leuk om
* Om alles aan te raken
* Overal in te knijpen
* Alles in hun mond te stoppen
* Het ontdekken van nieuw materiaal.
Hierdoor ontwikkelen de baby’s hun fijne motoriek, en zo ontdekken zij hun zintuigen, tast, samenstelling en temperatuur

doeidoei
Groetjes marloes

Slapen in de maxi-cosi

Op een morgen bracht een vader zijn dochtertje naar het kinderdagverblijf. Het kindje was in slaap gevallen in de maxi-cosi. Een collega van een andere groep had het kindje even in de slaapkamer gezet. Toen we naar de groep gingen had ik het er met Neslihan over dat het kindje nog slaapt in de maxi-cosi en dat dat eigenlijk niet zo goed is als een kindje daar lang in ligt. Ik zei dat ik het kindje wel even in bed zou stoppen. Ik heb haar heel voorzichtig de jas uitgedaan en haar op bed neergelegd. Ze werd toen even wakker. Ik deed haar de broek uit en de schoenen en de sokken en heb haar een slaapzak aangedaan want ik wou haar niet zo in bed leggen. Ze begon toen te huilen. Ik heb haar een slaapmuziekje aangedaan en heb nog even bij haar gestaan. Toen ze stil was ben ik weg gelopen. Daarna heeft ze nog iets van 2 uur geslapen.

Hoe doen jullie dit. Halen jullie het kindje er dan ook uit en doen jullie hem naar bed of laat je het kindje liggen

Groetjes marloes

Oepsie

Op een dag haalde ik een baby’tje uit het wippertje. Op het moment dat ik haar oppakte voelde ik wat nats. Dus heb ik gekeken ze had diaree. Ook zat het hele wippertje er onder.
Ik heb het kindje meegenomen naar de verschoontafel en ik heb haar de kleertjes uitgedaan.
Daarna heb ik haar even lekker met een washandje en wat zeep gewassen zodat ze weer fris was. Dit vond ze helemaal niet erg. Daarna heb ik haar droog gemaakt en op het moment dat ik haar de kleertjes aan wou doen begint ze te plassen. Dat vond ik wel grappig gelukkig plaste ze niet over mij heen.
Toen ze uit was geplast heb ik haar weer helemaal schoon moeten maken omdat er op het verschoonkussen allemaal plas lag. Toen ik haar dus weer schoon begon te maken vond ze het niet meer zo heel erg leuk. Ze begon te huilen. Ik ben toen een beetje met haar gaan kletsen en toen werd ze wel weer rustiger. Ik heb de schone kleertjes aangetrokken en haar even in de box gezet zodat ik alles even kon opruimen. Ze was toen al gelijk weer vrolijk.

overkomt jullie dit ook wel eens dat ze zo beginnen te plassen

doeidoei
groetjes marloes

donderdag 1 november 2007

Hallo allemaal

Ik las in een boekje op stage dat de ANWB op zoek is naar leidster die voor 3 weken naar Zwitserland heen willen om daar op te passen op kinderen van 0 t/m 3 jaar. Zo kunnen de ouders lekker skiën en kunnen de leidsters de kleine kinderen vermaken
Hoe lijkt jullie dit?Mij zou het wel heel leuk lijken als je van sneeuw houd. Maar ik heb hier niet zo veel mee. Hoe denken jullie hierover zouden jullie dit wel willen doen

Groetjes Marloes

knakworstjes in bladerdeeg

Hallo allemaal


Ik loop nu 9 weken stage op het kinderdagverblijf en ik vind het nog steeds erg leuk.
Ik heb in één van deze weken een leuke activiteit gedaan met de kinderen namelijk knakworstjes in bladerdeeg maken. De kinderen vonden het erg leuk en lekker. Ik heb het met drie kinderen gedaan zodat ik goed overzicht had en de kinderen kon helpen.


wat heb je nodig



  • 1 pak bladerdee

  • 2 Blik knakworstjes

  • 3 bakjes met water

  • 4 bakje / kommetje

  • bakplaat

  • bakpapier

  • mes

  • 3 washandjes

  • 1 groot bord

  • folie

Zo ben ik begonnen


Als eerste heb ik met de kinderen de handjes gewassen en ze laten zien wat de bedoeling is. Ik heb zelf al een voorbeeld gemaakt van hoe het eruit gaat zien. Deze heb ik aan de kinderen laten zien.
toen heb ik ze laten zien hoe ik dit heb gedaan. Ik heb een stukje bladerdeeg gepakt en ik heb de knakworst op het puntje van de bladerdeeg gelegt.
Toen heb ik de bladerdeeg om het knakworstje heen gerold en op het puntje heb ik met mijn vinger een beetje water op het puntje gedaan zodat het goed vast blijft plakken.
toen heb ik het op de bakplaat neer gelegt.
toen ik dit aan de kinderen had voorgedaan heb ik het de kinderen zelf laten proberen.
2 kinderen deden het goed er was 1 kindje bij die het ook wel goed deed maar nog een beetje moeilijk had met het rollen en waar hij dan het knakworstje moest neerleggen. Toen ik dit zag heb ik het kindje geholpen en verteld wat hij kon doen. Na de 3de keer ging het al een heel stuk beter

Ze waren erg leuk met de activiteit bezig en deden goed hun best.
Toen ik vertelde wat we gingen doen vonden ze het erg leuk dat we dat gingen maken. Er wouden nog meer kinderen meehelpen maar ik heb gekozen om het met drie kindje te doen.
Toen we klaar waren heb ik tussendoor met de kindjes gekeken hoe het ging met de knakworst
De kinderen wisten allemaal dat we knakworstjes in bladerdeeg gingen maken dus toen we aan tafel zaten waren de knakworstjes nog niet klaar. De kinderen vroegen toen heel vaak wanneer de knakworstjes klaar waren. Toen het klaar was kwam de keukenhulp het brengen de kinderen hebben het ook allemaal lekker opgegeten.Ik heb met de kinderen hun fijne motoriek verder gestimuleerd en ik heb ze iets lekkers laten maken wat ze zelf en de andere kinderen mochten opeten

Groetjes Marloes

maandag 8 oktober 2007

Voorlezen met een vingerpoppetje

Voor mijn tweede activiteit heb ik met de kinderen voorgelezen. Omdat ik het een keertje anders wou doen heb ik er een vingerpoppertje bij gemaakt.
Door het vingerpoppertje te gebruiken heb ik met het vingerpoppetje de fantasie van de kinderen gestimuleerd en geprobeerd hun fantasie te ontwikkelen.

Ik heb de kinderen het eendje eerst laten aaien nadat ik het onder de tafel had weggehaald en hen allen het eendje een kusje heb laten geven toen het boekje uit was.
De kinderen dachten wel eerst van wat is dat nou maar toen begonnen ze te lachen en waren niet bang meer voor het eendje.
Er waren 3 kinderen bij die een beetje vervelend begonnen te doen. Deze heb ik toen een waarschuwing gegeven en later in het verhaaltje aan de kant gezet omdat ze niet wilden luisteren, mijn begleidster heeft ook een kindje aan de kant gezet. Als deze 3 kinderen bij elkaar zijn, zijn ze altijd een beetje vervelend en jammer genoeg ook toen ik aan het voorlezen was.

Ik vind het jammer dat het zo moest gaan. Ik ben gewoon door gegaan want de andere kinderen waren wel aan het luisteren en vonden het leuk en kwamen met ideeën.
De volgende keer zou ik daarom ook een klein groepje nemen met kinderen die het leuk vinden om voorgelezen te worden.

Vinden jullie dat ik dit goed heb aangepakt of zouden jullie het anders doen.

donderdag 4 oktober 2007

Hoe ga ik hier mee om?

Voor we aan tafel gaan, gaan we altijd opruimen er was een kindje bij en een leidster vroeg of zei even het boekje wou opruimen, het kindje weigerde dit en werd boos. Als dit kindje boos is kun je verder niks meer met haar beginnen, vaak blijft ze dan een hele boos en blijft een hele lange tijd zitten op de zelfde plaats. Toen we klaar waren aan tafel was het kindje nog boos en wou het boekje nog niet opruimen. de leidater die kon niet met haar praten.
De andere kinderen gingen naar buiten toe met de leidster en ik bleef nog even om een kindje de fles te geven. Toen ze allemaal weg waren ging ze mij uitdagen. Ze gooide wat stoelen om en wou op de stoelen gaan staan. Ik heb haar een paar keer gezegd dat ze dat niet moest doen en als ze het boekje op zou ruimen ze gewoon naar buiten heen kon gaan. Maar dat deed ze niet. Toen trapte ze nog een keer tegen de stoel aan en ik wou haar ergens anders neer zetten. Ik had de baby weg gelegd en ik pakte haar bij de hand maar toen werd ze nog bozer. Ik wist niet wat ik moest doen dus ben naar buiten gelopen om de leidster op te halen. De andere leidster kwam er gelijk aan en waarschuwde haar, ze werd toen nog bozer. De leidster probeerde haar kalm te houden maar dit lukte niet. Toen heeft de leidster haar maar in de hal gezet. Ik wist niet wat ik in zo’n situatie moest doen dus ik ben blij dat ikde leidster erbij had gehaald maar zij wist ook niet meer wat ze moest doen om haar rustig te houden.
Even later kwam er een leidster uit een andere groep en die vertelde dat ze naar de wc heen moest. Ik heb haar gewoon naar de wc laten gaan en ze was al rustiger. Toen kwam de leidster binnen ik had pauze dus ik ging even weg zodat ze straks ook even alleen met de leidster was. Toen ik terug kwam was het allemaal weer goed. Ik heb haar ook even bij me geroepen en ze kwam bij me staan en heb even met haar gepraat toen ze bij mij kwam begon ze te lachen en was een beetje verlegen. Ik vroeg aan haar of alles weer goed was en toen knikte ze met het hoofd en begon naar me te lachen ik zei dat ze lekker buiten moest gaan spelen verder heb ik niks gezegd omdat het iets tussen hun was. De rest van de dag ging het verder allemaal goed met haar.
Hebben jullie wel eens zo iets meegemaakt en hoe gaan jullie hier dan mee om?

zondag 30 september 2007

Mijn eerste activiteit een paddenstoel

Hallo allemaal

Ik loop nu 4 weken stage op een kinderdagverblijf en het is erg leuk. Ik heb in de tweede week een knutselactiviteit met ze gedaan wat erg leuk was
Ik heb met ze een paddenstoel gemaakt omdat het bijna herfst is.
Ik heb eerste aan de kinderen gevraagd of ze nog een liedje van de paddenstoel kenden en we zijn deze toen gaan zingen.

Op een grote paddenstoel rood met witte stippen
Zat kabouter spillebeen heen en weer te wippen
Krak zij toen de paddenstoel met en diepe zucht

Allebei de beentjes hoepla in de lucht.

wat heb je nodig
· toiletrol
· rood en groen papoer en watten
· schaar en een pen/potlood
· liniaal
· plaksel en kwasten
· sterke lijm
· natte washandjesschotjes

Voorbereiding
Ik had thuis al veel voorbereid en heb een voorbeeld gemaakt van de paddenstoel. Toen ik het op tafel zette vonden ze het al gelijk mooi en wisten ze ook wat het was.
Ik heb het groene papier voor het gras wat op de steel komt al voor hen uitgeknipt.
Het rode papier heb je nodig voor de hoed wat op de steel komt. Ik heb een rondje gemaakt van 15 cm doorsnee en hier heb ik al de hoed van gemaakt
daarna heb ik met watjes rondjes gemaakt die de kinderen kunnen plakken op de hoed voor de stippen.
Dus alles wat de kinderen nodig hadden had ik al vast gemaakt voor de kinderen zodat ze konden zien wat we gingen maken en wat het eindresultaat werd.

Zo ga je te werk
Ik heb als eerste alle spulletjes klaar gezet zodat ik niet meer bij de kindjes weg hoefte te lopen.
Ik had 10 groter kinderen die dag dus ik heb 2 groepen gemaakt van 5 kinderen omdat je de kinderen goed in de gaten moet houden en ze ook moet helpen.
Als eerste heb ik ze de WC rol wit laten verven. Als ze dit hadden gedaan heb ik ze het potje met lijm gegeven en ze het gras erop laten plakken. Toen ze dit klaar hadden heb ik het wc rolletje een beetje aan de kant gezet zodat ze de stippen op de hoed konden gaan plakken.
toen ze klaar waten heb ik ze een compliment gegeven voor het moois wat ze hadden gemaakt.
De kinderen vonden het leuk om te doen dat merkte ik door hun enthousiasme.
Ze waren leuk met de activiteit bezig en deden goed hun best om er iets moois van te maken.
Als sommige kinderen de wc rol wit hadden geverfd zeiden ze kijk mooi kan ik dat hè. Of andere kinderen die een paar keer herhaalde dat we een paddenstoel gingen maken.
Toen een vader een kindje op kwam halen wou die gelijk al de paddenstoel laten zien aan zijn vader dus dat is een teken dat het kindje trots was over zijn paddenstoel
Toen ik weer kwam op het kinderdagverblijf waren er nog maar een paar paddenstoelen over omdat veel kinderen de paddenstoel mee naar huis hadden genomen dat vond ik erg leuk om te horen


Groetjes Marloes

maandag 17 september 2007

mijn eerste bericht

hallo, ik ben marloes en ik ben 19 jaar.
ik doe de opleiding SPW3 en ik zit nu in het laatste jaar. De eerste 2 jaar heb ik versneld gedaan.
Voor kinderopvang 314 hebben we een opdracht gekregen om een weblog te maken.
en ik ben nog steeds bezig met het uitviegelieren hoe het allemaal werkt
hier alvast het eerste bericht:D

groetjes marloes